Kvalitet

Kozmetički GMP i ISO 22716

Stručni tim All Me Cosmetics neprekidno prati i primenjuje svetske standarde u proizvodnji kozmetike. Najviši kvalitet, a iznad svega, bezbednost kozmetičkih proizvoda su za nas apsolutni prioritet. Shodno novoj Evropskoj kozmetičkoj uredbi EU 1223/2009 koja je u potpunosti stupila na snagu 11. jula 2013, All me cosmetics je ušao u proces implementacije novog standarda ISO 22 716, koji se zasniva na principima GMP-a (Good Manufacturing Practice, odn., DPP, dobre proizvođačke prakse) u kozmetici i garantuje bezbednost i kvalitet kozmetičkog proizvoda.

Šta je to kozmetički GMP?

GMP ili DPP predstavlja smernice u proizvodnji koje su neophodne da bi kozmetički proizvod bio kvalitetan i bezbedan. Ove smernice se odnose na sve faze proizvodnje, kontrolu kvaliteta, skladištenje, kao i uslove transporta. Svi proizvođači koji svoje kozmetičke proizvode žele da prodaju na teritoriji EU, moraju da se usaglase sa GMP, što je osnov za implementaciju standarda ISO 22716 u kozmetici. Kozmetički GMP obezbeđuje kvalitet u svim fazama proizvodnje kozmetike: kupovina, snabdevanje I prijem sirovina i ambalaže, proizvodnja, održavanje opreme, kontrola kvaliteta a takođe I stroga pravila u vezi sa osobljem koje učestvuje u proizvodnji i transportu.

Prema tome, kontrolisan je kvalitet polaznih materijala (kozmetičke sirovine i ambalaža), prijem sirovine i ambalaže (identifikacija, verifikacija, interno obeležavanje, uslovi skladištenja, briga o uzorcima a naročito za kozmetički aktivne supstance). Takođe, ustanovljena su pravila za proizvodni pogon (prostor,osoblje, oprema, higijena..), proizvodne procedure, pakovanje (tačan postupak u pakovanju i obeležavanje), održavanje opreme podrazumeva: kontejnere za sirovine i proizvode, mesta za punjenje I vodovodne instalacije, sprovodni sistemi tj.cevi i dr. Kontrola kvaliteta podrazumeva: procenu kvaliteta sirovina, ambalaže, međuproizvoda i finalnog proizvoda, analitičke i mikrobiološke metode za ispitivanje sirovina, gotovih proizvoda i ambalaže, kalibraciju instrumenata za ispitivanje, uzorkovanje sirovina i gotovih proizvoda kao I postojanje standardizovanih uzoraka neophodnih za ispitivanje. Pored toga, prema GMP, osoblje u proizvodnji bi trebalo da se kontinuirano obučava (interne i spoljašnje obuke) uz stalnu proveru znanja.

Obzirom da je Evropska komisija dala rok od 4 godine da proizvođači usklade svoje standarde prema navedenim smernicama, sa ponosom mogu da istaknem da je All Me Cosmetics za veoma kratko vreme usaglasio svoju proizvodnju, što je još jedan dokaz i potvrda da smo već ostvarili vrhunski kvalitet i bezbednost za svoje potrošače.

Mag. farm.-spec. Marija Suzić.

JASMIN (Jasminum Sambac)

Drevna biljka mirisnog cveta čija je postojbina Indija ima brojna lekovita dejstva za koje se odavno zna a za koja je današnja nauka našla objašnjenja i dokaze.
Gotovo da ne postoji deo ove biljke koji nije pokazao lekovita svojstva.
Tako se u tradicionalnoj medicini dalekog Istoka cvet koristio za lečenje dijareje, groznice, konjuktivitisa, dermatitisa, astme, krvarenja iz materice i raznih bolova (trbuha, zuba i dr), pa čak i tumora dojke.
List jasmina se koristio u lečenju dizenterije, bolova i nadimanja u stomaku, kamenja u žučnim putevima, šećerne bolesti.
Koren je korišćen u terapiji glavobolje i nesanice a verovalo se i da ubrzava zarastanje preloma kostiju.
Danas je sa sigurnošću potvrđeno da ova i druga dejstva proističu iz hemijskog sastava ove biljke u kojoj ima: srčanih glikozida, kumarina, esencijalnih ulja, flavonoida, saponina i steroida.
Zbog ovakvog sastava, esencijalno ulje jasmina se koriste u kozmetičkoj industriji (izrada ženskih i muških parfema, sapuna, krema, maski i dr) a ekstrakti ove biljke se danas široko primenjuju jer pokazuje brojne pozitivne efekte na zdravlje:

  • Antikancerogeno dejstvo- tonik pripremljen od cveta jasmina je koristan u prevenciji tumora dojke i zaustavljanju krvarenja iz materice;
  • Antibakterijsko i antifungicidno dejstvo (protiv Escherichia Coli i drugih bakterija i gljivica);
  • Antioksidantno dejstvo (protiv slobodnih radikala) poredi se sa istim ili sličnim dejstvom koje ima vitamin E (široka primena u tzv „anti – aging“ terapiji);
  • Sedativno (smirujuće) dejstvo na aktivnost autonomnog nervnog sistema (simpatikus i parasimpatikus) se pripisuje mirisu čaja jasmina koji se koristi u terapiji depresije i anksioznosti. Smatra se da podstiče optimizam i vraća samopouzdanje, otklanja napetost i apatiju, otklanja simptome menopauze (smiruje valunge);
  • Gastroprotektivno dejstvo etanolskih ekstrata lista jasmina je dokazano efikasno u terapiji (i prevenciji) čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu;
  • Antidijabetesno dejstvo- smanjenje nivoa šećera i uree u krvi i poboljšanje lipidnog profila (u fazi ispitivanja).

 

Prof.Dr sci med Slavica Suzić, AllMe CosmeticsProf.Dr sci med Slavica Suzić

Šef Katedre za poslediplomsku nastavu za Eksperimentalnu fiziologiju i patološku fiziologiju Medicinskog fakulteta

Profesor na katedri za Medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Profesor na katedri za Fiziologiju Sporta Visoke sportske i zdravstvene škole.