Istorija

Pre više od 140 godina, pre nego što se Leskovac oslobodio od Turaka, Jovan Vlajčić osnovao je porodično preduzeće koje se bavilo proizvodnjom toaletnih sapuna. Još tada se vodilo računa o kvalitetu, lepoti, mirisima…

Od 1906 se za toaletni sapun parfemi i ulja uvoze iz Francuske. Za manje od deset godina robna marka Dafina postala je najprodavanija u celoj državi. Pod tim imenom proizvodili su se toaletni sapun, krema, puder i dečiji sapun.

Još 1926 smatralo se da "jedan od glavnih razloga uspeha ove fabrike je taj što je ona isključiva sopstvenost porodice Vlajčić".

U poslovodstvu fabrike nalazili su se očevi, sinovi, braća i bratanci, ali nije bilo nepotizma. Dimitrije, Mihajlo, Vidoje, Atanasije i Jovan bili su diplomirani komercijalisti, tehnolozi, farmaceuti i pravnici a škole su izučili u Beču, Berlinu, Marselju i Beogradu.

Fabrika je više puta rušena u ratovima i svaki put je obnovljena iz temelja. Svaka sledeća fabrika bila je veća i tehnološki naprednija.

1931. godine treća fabrika počinje sa radom u Beogradu u ulici Franše D Epere broj 78, u kupljenoj zgradi. Ali kapaciteti nisu mogli da zadovolje zahteve tadašnjeg tržišta.

1938.godine u periodu avgust-decembar podignuta je višespratna namenska zgrada nove fabrike. Projekat je uradio i vodio nadzor nad gradnjom, ruski inženjer Staševski, emigrant, tvorac više značajnih zgrada u Beogradu, između ostalih i Crkve Moskovske patrijaršije u Tašmajdanskom parku.

Koncept fabrike predstavljao je u to vreme najsavremenije tehnološko rešenje sa parom grejanim sapunarskim kazanima na najvišem spratu. Ceo transportni deo procesa, posle faze saponifikacije, obavljao se pod dejstvom gravitacije. U toku gradnje ugrađena je savremena tehnološka oprema nabavljena u Braunšvajgu(KRUP) i Magdenburgu(Cajlfelder).

Krajem 1938. najsavremenija fabrika u ovom delu Evrope je osveštana i puštena u pogon, posle svega 6 meseci od početka izgradnje.

Posle rata fabrika je nacionalizovana, ali porodica Vlajčić nije zaboravila svoju tradiciju proizvodnje finih kozmetičkih preparata. Ponovo se parfemi i ulja uvoze iz Francuske, ovog puta za kolekcije AllMe i Mooi i uz ozbiljne planove da nova fabrika, kao i uvek do sada, bude veća i savremenija od svih prethodnih.